Att ha råd med skolutgifterna

Att skolgång kan vara förknippat med oväntade utgifter är ingen nyhet. Utgifterna varierar dessutom enormt beroende på vilken studieort man har hamnat på. En del städer och platser är helt enkelt dyrare än andra. Hur ska man egentligen ha råd med alla utgifter? 

I ett tidigare inlägg nämndes bland annat att det kan vara svårt att betala skolavgiften på privatskolan och att ett snabblån kan täcka oväntade utgifter som kan dyka upp om man sätter sitt barn på en privat skola. Det har också visat sig att terminsavgifterna skiljer sig kraftigt mellan olika kommuner – inte bara när det kommer till de privata skolorna.

Få det att gå ihop

Även om man valt en kommunal skola så är det alltid något det ska läggas ut för. Bortsett från att handla nya kläder kan det ibland vara frågan om en insamling till en klassresa eller liknande, och självklart vill man som förälder vara med och bidra trots att det kanske inte alltid går ihop med ens ekonomi. Att det varierar så mycket mellan kommunerna är förstås något som borde tas upp oftare. Här kommer lite tips på hur man kan klara av utgifterna:

  • Gå ihop. Som student är det bra att gå ihop med varandra och kanske är det så att ni kan bära några av utgifterna tillsammans? På många ställen erbjuder de också mängdrabatt, vilket kan vara klokt att ha i bakhuvudet om ni ska köpa skrivböcker eller liknande.
  • Hitta billigare. Det finns alltid sätt att komma undan lite billigare. Försök tänka kreativt. Kanske kan de mesta av era utgifter runtomkring dras ner på?
  • Bli expert. En drivkraft många har är att bli bäst. Varför inte tävla?
  • Leta stipendium. Det finns stipendier som täcker det mesta – men folk har oftast inte tid eller ork att söka igenom dem. Kanske kan det vara en god idé att se över vilka möjligheterna är för lite extra klirr i kassan?

Ett sista tips är att försöka hålla sig till sin egen förmåga. Ekonomin är kanske inte den bästa, men ändå kommer många minnas perioden som lärorik och rolig trots att pengarna inte alltid räckte till.

Scroll to top