Bästa vägen ur arbetslöshet – starta eget

Efter många utbildningar står de nybakade studenterna arbetslösa. Vissa bara tillfälligt. Andra betydligt längre. Arbetsmarknaden styrs naturligtvis på samma sätt som ekonomin – utbud och efterfrågan styr hur lätt det är att få jobb. Beroende på vad du pluggat har du alltså olika stora möjligheter att få jobb – vilket säger sig självt egentligen. Men det finns andra alternativ än att bevaka arbetsförmedlingen och söka jobb via kontakter. Man kan starta eget efter väldigt många utbildningar. Och det har visat sig vara framgångsrikt för många.

SvD Närlingsliv publicerade för några år sedan en artikel om hur fler än åtta av tio som startar eget med Arbetsförmedlingens stöd är egenföretagare eller har ett jobb ett halvår efter att de påbörjade processen. Detta är väldigt bra statistik och siffror eftersom många som startar eget varit arbetslösa ett tag innan. Eller är nybakade studenter. I samma artikel fastslår man att starta eget faktiskt gav det bästa resultatet av alla val man hade efter avslutad kurs eller utbildning. Dock förstår vi att steget från att vara student till att starta eget kan vara både stort och skrämmande. Därför har vi skapat en lista på saker som kan vara bra att tänka på och tips om man funderar på att starta eget.

Starta eget

  • Sök hjälp och stöd. Du kan få stöd av exempelvis Arbetsförmedlingen. Där kan du även söka ekonomiskt stöd under tiden du försöker få igång ditt företag.
  • Läs på. Det är inte superkomplicerat att starta eget, men inte heller jätteenkelt. Det finns en del regler och så vidare att förhålla sig till. Vi rekommenderar därför att du tar hjälp av de instanser som finns. Exempelvis har myndigheterna Skatteverket, Bolagsverket och Tillväxtverket tillsammans skapat en broschyr med väldigt hjälpsam information och länkar kring att starta företag. Vi rekommenderar varmt att man läser den mer än en gång och följer samtliga steg i den.
  • Tänk på att skapa en affärsplan. Om du inte vet hur man gör tipsar vi återigen om ovanstående punkt, och om att detta går att finna på webben.
  • Delta i mässor och/eller specifika dagar som anordnas för de som vill starta eget. Ta reda på var detta sker på din ort. Arbetsförmedlingen anordnad ofta särskilda dagar för dem som vill starta eget där de försöker hjälpa till med att svara på frågor och så vidare.
  • Ta hjälp av andra. Du måste inte kunna sköta allt själv när du startar företag. Ekonomin brukar många ha svårt för i början. Redovisning kan vara komplicerat. Vi rekommenderar att du anlitar proffs, exempelvis en redovisningskonsult hos modernekonomi.se. Även om det kan verka dyrt eller onödigt i början lönar det sig ofta i längden. All den tid du behöver lägga på att lära dig redovisning och bokföring samt kan du istället lägga på att utveckla ditt företag, bedriva affärer och tjäna pengar. Dessutom är risken betydligt mindre att det blir fel.
  • Tänk igenom ditt val ordentligt. Att starta eget är ofta väldigt lärorikt, utmanande och roligt. Men det är ingen dans på rosor. Förbered dig på att jobba mycket, och inte alltid kunna ta betalt för övertid. Om du ska driva eget bör du vara beredd på att satsa, och jobba inom ett fält du gillar och är intresserad av, så att du inte tröttnar om det blir motigt. För i perioder kan det absolut bli motigt.

Som slutkläm vill vi avrunda detta med att säga att vi hoppas att vi inte avskräckte dig. Våga satsa om du brinner för något. Att ha drivet eget är lärorikt, kan vara oerhört lönsamt och ser väldigt bra ut på CV:t. Förutom att det är en bra väg in i sysselsättning om du är arbetslös.

Scroll to top