Bostadsbristens studentstäder

Det är poppis att plugga och inte minst i även lite mindre städer runt om i Sverige. Karlstad, Kalmar, Sundsvall och Jönköping är nya högskolestäder som gjort sig ett namn på studiekartan. Nu har även dessa studentstäder, likt sina större syskon Uppsala och Lund, fått bostadsbrist även de.

hårTidigare har endast universitetsstäder med anor som Uppsala, Lund och Umeå varit de främsta valen men nu pockar alltså även de lite mindre städerna på uppmärksamhet från landets studieintresserade i alla olika åldrar. Och det med yrkesutbildningar av alla de sorter.

Köpa i stället för bostadskö och andra hand?

Det som även de mindre studentstäderna lider av, liksom de större alltid har gjort, är bostadsbrist. Det finns ofta inte tillräckligt med studentlägenheter att hyra och det bästa kan i många fall vara att faktiskt köpa sig en bostad, att investera i en liten lägenhet för studietiden, kanske med hjälp av en mäklare i Jönköping till exempel. Kommunen i samma stad planerar enligt en artikel i Sveriges Radio att bygga upp till 80 nya bostäder i området i och runt Jönköping. I Jnytt skrivs det om hur det är fyra bostadsområden som kommer fördelas bostäder enligt följande:

  • Barnarp – 8 nya bostäder
  • Drättinge – 14 nya bostäder
  • Flahult– ca 10-15 bostäder
  • Råslätt – ca 30-40 bostäder

Hårt tryck på bostäder

Målsättningen är dock att minst 800 bostäder om året ska kunna byggas i kommunen. För att kunna åstadkommma detta bjuds byggherrar in som får visa intresse och sedan väljs de med främst pris och bäst ritningar ut. Kommunen tilldelar markanvisning till den som bedöms ha den bästa helhetslösningen för bygget av bostäder. Sedan kan även Jönköping få en helt ny campusstad, som ska få plats med både affärer och bostäder till studenterna.

Enligt en artikel i Göteborgs-Posten har det blivit sådant högt tryck på bostäder i just Jönköping att människor faktiskt till och med har sovit utanför mäklarkontor för att få chansen att köpa lägenheter som precis släppts ut till försäljning. Det är dessutom dessa 80 lägenheter som inte ens står färdiga ännu utan endast i planeringsstadiet. Ett sanslöst tryck med andra ord, på marknaden även nere i södra Sverige liksom i Stockholm med omnejd.

Scroll to top