Få hjälp med studievalet på mässa

Har du svårt att komma på vilken sorts vidareutbildning du vill gå? Väger mellan olika utbildningsvägar för att göra rätt framtida karriärsval för just dig? Då kan det vara smart att gå på olika sorters studiemässor – och att välja rätt redan på gymnasiemässan.

Oavsett om du vill plugga marknadsföring eller bli florist är det tidigt i livet som du gör dina karriärval. Redan på gymnasiemässan hittas fullfjädrade yrkesutbildningar samtidigt som andra är specialinriktade för att det ska bli lättare för dem som har ett visst intresse att senare ta sig in på sin vidareutbildning på högre läroverk. Men visst kan det vara svårt att välja redan nu, och såhär resonerar en förälder som Norrköpings Tidningar hittar på gymnasiemässan som pågår för fullt i stadens Teknikhall vid Östgötaporten:

– Vi har märkt hemma att det kan vara lite stressande att veta vad man ska välja. Vi har sagt att det viktigaste är att man utgår från vad man själv vill och känner. Jobbet måste vara roligt. Sedan är det bra om man kan läsa vidare på universitetet om man vill, säger pappa Fredrik Pihl.

Många besöker dessa mässor

Eftersom att gymnasievalet är väldigt viktigt och stressande för många unga så är det högt tryck när den här typen av mässor hålls. En som deltog vid gymnasiemässan i Norrköping är studie- och yrkesvägledaren Carina som berättar för tidningen om hur man väntar sig omkring 2 500 besökare om dagen. Och hon lägger även till att dom som kommer till en sådan här tillställning ska veta att det pågår en hel del marknadsföring för att locka eleverna till sig. Alla vill ha fler elever till just sitt gymnasium så konkurrensen är benhård. Likaså råder hon eleverna som kommer hit att de inte ska låta sig stressas upp för mycket, idag är det inte givet att man ska ha samma jobb och tjänst livet ut så hennes bästa tips är att välja en gymnasielinje man tycker verkar rolig och som en grund för framtida studier – inte som avgörande för det framtida yrkeslivet och karriären.

Scroll to top