Färre klarar körkort

Att ha körkort är idag en viktig sak att ha i arbetslivet då många arbetsområden och yrkesgrupper har just körkortskrav för att de ska anställa en person – men ny statistik visar att det faktiskt är allt färre som klarar av att få sitt kort.

transportstyrelsenInom flera yrken är körkort en viktig del för den anställde att ha för att denne ska bli anställd och många yrken där körkort är vitalt är klassade som framtidsyrken. Ett sådant yrke är exempelvis rollen som lastbilschaufför vilket vi tidigare skrivit om, men som underförstått behövs då alltså ett körkort också. Men det är det inte alla som har eller får och nu visar dessutom ny statistik att allt färre klarar av sina körprov.

Fler än hälften misslyckas

Enligt nya siffror som Expressen kan presentera är det i dagsläget fler än hälften som missar minst en gång på sitt kör- eller kunskapsprov. Och anledningen tros ligga vid en övertro på den egna förmågan hos de som försöker ta sitt körkort vilket gjort att de helt enkelt inte tränar och övar lika mycket som förr. Kanske förväntar de sig rent av att de ska klara kör- och teoriprov i alla fall på första försöket – utan att anstränga sig. Anledningen till att man tror att det kan vara just detta är för att man i undersökningen som statistiken är byggd på kommit fram till att de som misslyckats inte heller ansett sig ha begått några misstag. Istället förstår de inte alls varför de underkänts. Eller så tycker de helt enkelt att den som kört upp med dem varit för hård och orättvis under sin bedömning – något som inte stämmer utan det är helt och hållet den som försöker ta kortet som slarvat.

Så många godkänns i kunskapsprovet

  • 2010: 55,6 procent
  • 2015: 47,7 procent 2015.

Så många godkänns i körprovet

  • 2010: 54,6 procent
  • 2015: 49,8 procent

Så vill man bland annat få fler att klara proven

  • Lägga till momentet ”Självvärdering” i hela utbildningen.
  • Bättra möjligheterna till att göra prov och uppkörning på andra språk.
  • Hitta åtgärder för att öka körelevens förståelse för sina egna resultat.
Scroll to top