Jobb efter studenten

Att ta studenten är bland höjdpunkterna i en ungdoms liv. På väg att bli vuxen väntar många äventyr men också en hel del praktiskt att lösa. Hur blir det med vidareutbildning och försörjning, och hur lyckas studenten med att skaffa den första bostaden?

Längtan efter att stå på egna ben och leva som ung vuxen, är den stora drömmen för många som är på väg att ta studenten. När den stora dagen närmar sig och det snart är dags att fira studenten stort och planera inför framtiden väntar många spännande saker att lösa. När allt är genomfört börjar egentligen den egna resan på riktigt. Det finns vissa viktiga aspekter att tänka på. En bra bas är att följa dessa tre steg:

  • Sök ett jobb: Tänk på att det kan ta lång tid innan du ev. kommer in på en utbildning och dessutom kan det vara bra att inte enbart försörja sig på studielån. Om utbildning är nästa steg kan ett deltidsjobb vara bra. Jobb som kommunen anordnar som t ex vårdbiträde inom hemtjänst och äldreomsorg, söker ofta efter unga timvikarier, och för den som saknar arbetslivserfarenhet är detta en bra väg att gå. Även olika snabbmatskedjor brukar vara ett alternativ, likaså fritidsgårdar.
  • Hitta bostad: Det kan kännas svårt att bo hemma när vuxenlivet är på väg att börja, och jakt efter en egen bostad kan vara aktuellt. Det är ofta svårt att få ett förstahandskontrakt när heltidsjobb med fast anställning inte är klar. Det alternativ som finns för många unga är att fråga nära och bekanta om de kan hyra ut attefallshus, eller söka kontrakt via andrahandsmarknaden. Det kan ibland vara dyrt, om studenten exempelvis lyckas gå ihop med tre kompisar kan en trea hyras tillsammans.
  • Lev billigt: Ta del av olika studentrabatter och nyttja chansen att få billigare mobilabonnemang, billigare inträde till konsert och muséum samt även resor. Många företag har riktigt bra erbjudanden till just studenter. När det kommer till att handla möbler och kläder kan secondhand med fördel vara ett bra alternativ att börja med.

Behåll dina kontakter

Även om ett nytt liv väntar med nya kontakter och möjligheter är det viktigt att försöka hålla kontakten med gamla gymnasievänner för att hjälpa varandra i resan samt hitta stöd om något skulle gå fel. Den som lever ungefär samma liv har stor potential att förstå och hjälpa till.

Scroll to top