Kreditkort och lån för studenter

Det är nu lättare än någonsin att få ihop studentbudgeten. Med lättanvända kreditkort och låg ränta på studielånet finns det goda möjligheter att skapa sig en bra ekonomisk grund inför studietiden. Räntan för studielån från CSN ligger i år på endast 0,34 procent tack vare den historiskt låga statslåneräntan.

studentFör det flesta är ekonomin det svåraste under studentlivet. Speciellt under sommarmånaderna då studielånet inte delas ut och lönen från sommarjobbet inte slinker in på kontot förrän i slutet av juli. Som student har man dock förmånen att söka olika stipendier, har tillgång till många bra rabatter och får lyckligtvis ett litet studiebidrag. Många bäckar små, men ibland räcker det inte hela vägen.

Till studenternas förfogande finns därför ekonomiska hjälpmedel. Man kan antingen slå slag på ett kreditkort eller så väljer man att ansöka om studielån hos CSN. Kreditkortlistan jämför kreditkort som kan vara nödvändiga när studentekonomin ekar tom, har man inte buffrat upp ett bra sparkonto kan ett kreditkort faktiskt vara hjälpen i nöden. Det finns även bonusar och försäkringar som ingår kostnadsfritt om man väljer att använda ett kreditkort.

Rekordlåg ränta på studielån

Den som tänk utöka budgeten ytterligare varje månad kan glädjas åt att räntan på studielånet i år är den lägsta någonsin. Som regeringen skriver om i ett pressmeddelande sänkte man räntan till 0,34 procent vilket betyder en sänkning med 0,26 procentenheter. Detta beror på att det är lägre upplåningskostnader för staten vilket även ger låntagarna hos CSN lägre kostnader. På Dagens Industri förklarar man att sänkningen för låntagare efter 30 juni 2001 kommer få en oförändrad återbetalningstid, men ett lägre belopp att betala varje månad. För den som startat sin studielån före 30 juni 2001 är beloppet som ska betalas det samma, men åren på betalningsplanen kommer bli färre.

Scroll to top