Nätverka

Något som är ytterst viktigt idag är att skaffa sig rätt kontakter för att kunna slå ut konkurrensen på arbetsmarknaden när man är klar med sina studier. Därför är det bra att börja nätverka redan under sin skoltid som student för att lyckas få in en fot i arbetslivet på ett smart sätt.

Många som studerar, och framförallt de som läser YH-studier, glömmer att skapa sig ett starkt nätverk av kontakter att använda sig av i framtida jobbsammanhang. Kanske studerar du till ingenjör och möter en potentiell arbetsgivare under ett seminarium eller lyssnar på en föreläsning där just denne person håller föredrag. Det man kan räkna med är att du kommer att minnas denne potentiella arbetsgivare med kommer arbetsgivaren verkligen att minnas just dig? Ett tips för att säkerställa att man blir ihågkommen kan vara genom att lämna fram ett visitkort från printondirect.com med sina kontaktuppgifter och samtidigt be om den tänkbara arbetsgivarens visitkort. Men kom även ihåg att vara tydlig med ditt syfte och ge ett bra intryck av dig själv så att personen kan hålla dig i minne om ett eventuellt jobb skulle dyka upp.

Nätverka smart

Många tror att det räcker med att visa intresse för en framtida anställning och sedan lämna över ett visitkort, men att nätverka kräver mycket mer än så. Man måste bygga en relation med sin nya kontakt! Men det finns en del stag att gå:

  1. Var tydlig i dina mål – innan du nätverkar måste du vara noga med att sätta upp konkreta mål, vad är mitt syfte med detta möte? Vad vill jag ha ut? Vilka ska jag rikta min uppmärksamhet emot?
  2. När du presenterar dig – var noga med att alltid presentera dig med för- och efternamn samt med en eventuell titel om en sådan finns, annars kan man kort och gott lägga till ”studerande” och sedan vilket år och på vilket universitet man studerar. Ett tips är att även lämna över ditt visitkort i detta skede av nätverkandet.
  3. Trevlig men inte privat – för att etablera kontakt är det viktigt att vara trevlig, men det är ett stort NEJ att gå in på det personliga planet. Prata till exempel om dagsaktuella ting som är relaterade till din utbildning lika väl som den personens arbete eller studier.
  4. Ställ frågor men var inte närgången – ett intresse för den andra människan är alltid positivt, men i sammanhang där man nätverkar är det viktigt att hålla sig professionell. Stanna utanför den privata sfären!
  5. Använd sociala medier – i dagens uppkopplade samhälle är det viktigt att även synas på webben, så var noga med att skapa profiler på diverse sajter så att ditt namn finns där ute. Men var dock noga med att inte ladda upp opassande foton av dig själv, många arbetsgivare googlar nämligen potentiella arbetstagare!
  6. Bygg ditt nätverk på plats i din skola – nog för att det är nyttigt att ta sig ut på diverse jobbmässor och liknande finns det ett enklare sätt att knyta kontakter och det är genom sina kurskamrater. Dessa personer kan vara framtida kollegor, eller kanske bli personen som ger dig sina vitsord inför en anställning, så en bra plats att faktiskt knyta kontakter på är din egen högskola under studietiden!

 

Scroll to top