Rekryterare visar vägen till jobbet

För en lyckad karriär krävs en god utbildning och en jävlar-anamma, när arbetslöshet minskar
495679-cv-for-application-job– men när de lediga jobb som finns sällan matchar de arbetslösa kompetens kan det behövas lite hjälp på vägen.

Arbetslösheten i Sverige minskar, någonting som självklart är positivt. Enligt data från Arbetsförmedlingen uppgick den öppna arbetslösheten i Sverige till 4,0 procent av arbetskraften. Det är bland personer som är födda utanför Europa som arbetslösheten ökar – utrikesfödda utger nu mer än hälften av de som är inskrivna som arbetslösa. Förhoppningsvis kommer dock den trenden att förändras allt eftersom att de kommer mer in i samhället och nästkommande generationer kommer säkerligen att bidra genom arbete.

Det är dock inte alltid lätt att landa ett jobb, någonting som är viktigt att komma ihåg. Enligt arbetsanalytiker Jan Sundqvist finns det många lediga jobb men problemet är att de som är arbetslösa inte kan har den kompetens som krävs. Detta är ett problem för både de som söker jobb och de som behöver anställa. Bra kan det då vara att välja hjälp med rekryteringen, exempelvis genom att ta in Andra bemanningsföretag. Som rekryteringsexperten Rebecca Hallberg uttrycker:

En lyckad rekryteringsprocess handlar om få till ett ömsesidigt möte mellan arbetssökande och företag. Därför är det viktigt som jobbsökande att våga ställa krav på potentiella arbetsgivare. Läs mer.

Våga ställ krav på nytt jobb

Men vad är det för krav du som jobbsökande ska ställa? Till exempel kan det handla om att kräva rätt lön för ditt arbete, ha kräva förmåner som extra semester och tjänstepension men även fråga arbetsgivaren: varför ska jag ta det här jobbet? Varför är det en bra väg för mig att gå? Arbetsgivaren ska sälja in tjänsten till dig lika mycket som du ska sälja in att du ska gå jobbet.

Hjälp av rekryterare kan få dig att möta bra potentiella arbetsgivare, men det är ditt eget 216046-businesspeople-shaking-handsansvar att ge ett bra intryck. Det är viktigt att du ser till att vara ordentligt förberedd inför din intervju, här nedan följer några bra punkter att funderat över innan intervjun:

  • Vad har jag att erbjuda min arbetsgivare? Fundera över varför du är bäst för jobbet och våga skryta, samtidigt som du självklart inte får hitta på egenskaper som inte stämmer överens med vem du är och hur du jobbar.
  • Läs på om företaget. Att ha stor kunskap om bolaget får dig att komma långt under arbetsintervjun. Ställa gärna frågor som “jag läste att ni startades av…” och “som jag förstått det har ni dessa kärnvärden.. hur kom ni fram till dessa”?
  • Var förberedd med referenser, ha gärna en lista att lämna ifrån dig. Det visar att du har hög tro på att du kommer få tjänsten samt visar att du är säker på att dina referenser kommer att vara bra.
  • Ställ frågor. Ställ så många frågor du bara kan, om företaget eller tjänsten eller annat om det passar sig. Det är viktigt att du försöker få ett naturligt samtal med din möjliga arbetsgivare, så att du lämnar ett gott intryck men även så att hen känner att du kommer vara trevlig att jobba med.
Scroll to top