Se till att du är säker på byggarbetsplatsen

Efter att du har gått bygglinjen på gymnasiet är det dags att komma ut i arbetslivet. Det kan antingen vara frågan om en praktikplats eller ett första jobb och du ska nu spendera dagarna på en byggarbetsplats. Förutom de olika arbetsuppgifterna är säkerheten mycket viktig, och det gäller flera aspekter som din personliga säkerhet, arbetsplatsens säkerhet för allmänheten och strukturell säkerhet i det blivande bygget.

För att börja med din personliga säkerhet inkluderar den allt från att du får tillgång till bra skyddsutrustning och säkra verktyg till att du bli informerad om regler på byggplatsen. Företaget som du ska jobba för ska också erbjuda bra kläder för dig att jobba i såsom arbetskläder från arbetsbyxor.com där du hittar allt du behöver. Beroende på var du arbetar kommer du bland annat behöva lämpliga skor som låter dig röra dig fritt och inte halka, byxor med många fickor och remmar för att du ska kunna ha verktygen lättillgängliga och kläder för olika årstider.

Regler för säkerhet

Surveyor,With,Instrument,,Surveying,Large,Building-site,,Super-.wide,PerspectiveI Sverige är det Arbetsmiljöverket som inspekterar, reglerar och informerar om allt som har med säkerhet på arbetsplatsen att göra. När det kommer till byggarbetare finns det vissa risker som andra yrkesgrupper inte utsätts förr på samma vis, exempelvis stora maskiner som är tunga att hantera, höga höjder och svåra väderförhållanden. En annan viktig riskfaktor är kroppsåkommor orsakade av dålig ergonomi, exempelvis att arbetaren inte lyfter rätt eller att denne utsätts för belastningsskador. De kan förebyggas med hjälp av olika hjälpmedel men också genom övningar mot saker som smärta och stelhet i rygg och nacke.

Gör byggarbetsplatsen trygg för alla

Det är också viktigt att byggarbetsplatsen är trygg för allmänheten. För att det inte ska komma in ovälkomna besökare kan det behövas någon form av avgränsning som ett stängsel eller plast-band. Då byggplatsen ofta står övergiven under natten kan det vara frestande för tonåringar eller tjuvar att ta sig in, varav någon form av larmanordning kan vara till stor hjälp.

Avslutningsvis ska ett byggprojekt också utföras säkert för framtiden, det vill säga med korrekta metoder och material. Det ska exempelvis inte finnas giftiga ämnen i byggmaterialet, strukturen ska vara gedigen och elledningar väl placerade.

Scroll to top