Tips för den nyexaminerade

Det är otroligt roligt att vara student, men den dagen som man till slut står där med en examen i handen så känns det trots allt riktigt härligt. Man har trots allt valt en utbildning för att man senare i livet vill jobba inom just det området, så det är klart att det är kul när man äntligen kan börja göra det. Men ofta står man också inför en stor utmaning, nämligen den om att få jobb när det är hård konkurrens. Men det finns en hel del tips att ta till sig!

Den dag som man tar examen är i de allra flesta fall otroligt efterlängtad. För även om studenttiden är otroligt rolig på många sätt, så tröttnar man faktiskt förr eller senare, särskilt om man läser en utbildning som är så lång som fem år. Då är det till slut inte lika roligt att gå på samma gamla nation längre, om vi säger så. Det är med andra ord riktigt härligt att ta examen, och äntligen få ge sig ut i den bransch man länge drömt om att jobba i. Man väljer trots allt vilken utbildning man vill läsa baserad på vad man vill jobba inom efter den, så det är klart att man är förväntansfull. Dessvärre så ställs man genast inför en stor utmaning, nämligen den om att få ett jobb, ett jobb som dessutom är relevant för ens utbildning. Något som kan vara betydligt lättare sagt än gjort, om vi säger så. Faktum är att en av fem nyexaminerade akademiker kan stå utan jobb, något som inte lockar så mycket direkt. Men så länge man är medveten om att situationen ser ut som sådan, så kan man ju alltid göra något åt den! Därför gäller det att vara riktigt bra förberedd inför den dagen som man till slut får sin efterlängtade examen. Låt oss därför ta upp några punkter med bra information och tips som kan komma riktigt väl till pass när det är dags!

  • Ett begrepp som man som student säkert hört en hel del om, det är ett nätverk. Och hur tråkigt och uttjatat det än kan låta med just ett nätverk, så är det något som kan spela stor roll! Det finns många olika nätverk att ansluta sig lite beroende på vem man är som person och i vilken bransch man verkar i, men ett är säkert och det är att det finns något för alla!
  • När tillfälle för nätverkning ges, så ska man vara beredd! Och då ska man också veta att det kan vara på ett organiserat möte såväl som på släktmiddagen, nätverka kan man alltid göra. Se därför till att alltid ha visitkort med dig vad du än går, och att de ser snygga ut! Ett tips är att till exempel trycka visitkort online på johnlook.com. På så vis vet man om att de blir bra gjorda!
  • När man sen skaffat sig ett nätverk och kontakter som man trivs med, se till att utnyttja dem, och det på rätt sätt! För precis som att det kan hjälpa otroligt mycket kan det såklart också gå lite snett. Se till att använda ditt nätverk med förnuft!

Scroll to top