Välj rätt studieort

Karriärsprognoser, bostäder, inriktning och studentliv. Det är en del saker man bör tänka på som student. Många utbildningar liknar dessutom varandra men erbjuds på olika ställen i landet – och även globalt! Om du har valt en utbildning som ges på många olika ställen har du ett gyllene tillfälle att påverka livet runtomkring dina studier. Är det miljöombyte som lockar, en stor stad eller ett mindre samhälle nära naturen? Vad erbjuder de olika platserna och vilka problem kan uppstå?

När du ska plugga finns en rad olika saker du bör titta på. För det första kan det vara bra att leta rätt på en bra karriärsprognos. Om du väljer att studera något där det finns hög konkurrens på arbetsmarknaden – låt det inte hindra dig, men ha det i åtanke. Det kan sluta med att du sitter på en fin utbildning utan att bli värvad.

I och med att det råder brist på bostäder kan det vara en idé att i förväg bestämma sig för en budget och en plan. Om du ska plugga på de större, populärare studieorterna i Sverige kan det vara en god idé att överväga att köpa en bostad.

Utbytesår kan ge högre inkomst

Enligt en undersökning som CSN har gjort kan det vara lönsamt att plugga utomlands också.

– Utbytesstuderande verkar ha lättare att etablera sig på arbetsmarknaden och får även högre inkomster än både andra utlandsstuderande och studerande i Sverige.

Nackdelen med att plugga utomlands är att för mycket energi kan spillas på att göra sig hemmastadd i det nya landet under din studieperiod. Det gör att du kanske kommer lägga ner mindre tid på dina studier än om du väljer en ort i Sverige.

Scroll to top